Pla Local de Joventut 2008-2011

Categoria principal o arrel: Joventut Categoria: Joventut Publicat el Divendres, 27 Novembre 2009

El per què d’un pla de joventut local

Fem RoquetesLa ciutat de Roquetes a hores d’ara té una població de més de vuit mil habitants, amb una població de 16 a 35 anys de més del 31%, de les quals un 16% són nouvingudes.
Roquetes reflecteix els canvis que experimenta la nostra societat, ja que només deu anys enrera, la població jove del municipi representava poc més del 20% total i sense gairebé cap persona nouvinguda. Canvis que des de l’ajuntament volem afrontar donant-li la resposta que creiem que es necessita a partir de la reflexió fruit d’una diagnosi prèvia.
La joventut avui en dia és polièdrica; té molts vessants i facetes. Hi ha joves que viuen amb els pares, d’altres amb la parella, d’altres sols; els uns tenen fills els altres no, uns treballen, els altres estan aturats, els uns estudien, els altres no,... És una realitat polièdrica, que atenent a la diagnosi prèvia intentarem per mig de l’espai físic creat, el local de joventut amb la creació del Punt d’informació juvenil i la dinamització del jovent i el telecentre, donar-li resposta partint diferents actuacions que tindran dos eixos bàsics.
La formació contínua, ja que donant-se per acabada la tercera revolució industrial, la del petroli, i estant plenament a la quarta revolució industrial, la tecnològica, necessitem que els nostres joves estiguin preparats per afrontar-la, ja que si de jove no et prepares difícilment podràs incorporar-se de grans. A quanta gent de més de cinquanta els costa seguir els canvis tecnològics de la nostra societat contemporània?
Fem RoquetesAquesta formació anirà lligada al voltant de les sortides professionals i les tecnologies de la informació, gràcies a que l’espai disposarà d’un telecentre per fer la formació en ofimàtica que es necessiti.
Promoure la cohesió social a partir d’espais de trobada de joves autòctons i nouvinguts. També la població nouvinguda, que és la que té més dificultats per continuar els estudis i és la que està en més risc d’exclusió social tindrà l’espai obert per poder fer el mateix tipus de formació que la resta de joves, igual com la promoció de cursos de català, el voluntarisme lingüístic,...
Creiem des de l’àrea de joventut que invertir en formació és invertir en futur.
Després d’aquests dos grans eixos hi ha altres eixos, ja més lúdics, com trobades de joves al voltant de la gastronomia, la música, les danses populars, ... ja que a partir d’aquests espais de trobada ajudes a crear xarxa social. També la promoció d’entitats locals és un manera de bastir teixit social tenint la gent jove com a pal de paller.
Pretenem que el pla local de joventut en aquest quadrieni doni resposta a aquestes inquietuds socials i laborals del jovent de Roquetes, que la política que es dugui a terme sigui transversal en les diferents àrees de govern municipal i que es treballi coordinadament amb altres organismes com Generalitat, Consell Comarcal,...


Francesc Ollé García
Regidor de Joventut
Ajuntament de Roquetes