L’Informe d’Economia Local i Regional de les Terres de l’Ebre de 2014, elaborat per la URV, detecta la recuperació econòmica al territori

Categoria principal o arrel: Dinamització econòmica Categoria: Notícies de dinamització econòmica Publicat el Dijous, 09 Juliol 2015

La Diputació reedita la seva col·laboració amb la CELIR per a 2015

Un moment de la intervenció de Josep Poblet a la presentació de l'Informe
Un moment de la intervenció de Josep Poblet a la presentació de l'Informe
 
La Càtedra d’Economia Local i Regional (CELIR) del campus Terres de l’Ebre de la URV ha presentat, per quart any consecutiu, l’Informe Anual d’Economia Local i Regional de les Terres de l’Ebre que, segons el catedràtic d’Economia i director de la CELIR, Juan Antonio Duro, “a partir de fer una revisió de l’economia de l’any tancat proporciona una informació als agents socioeconòmics del territori perquè els sigui d’utilitat a l’hora de prendre decisions o orientacions”. En els set capítols de l’Informe s’analitza l’evolució empresarial i dels sectors primari, industrial, energètic i turístic, i es revisen els serveis públics, l’evolució demogràfica i la conjuntura territorial. Després d’analitzats tots aquests aspectes, l’any 2014, segons Duro, “el podríem qualificar d’esperançador perquè es va començar a veure, gràcies a la conjuntura nacional i internacional, una millora en el nivell de confiança dels emprenedors i dels consumidors, que ha animat el consum privat afavorint per primera vegada la creació de llocs de treball i frenat la seva destrucció”.
 
L’any passat, segons l’anàlisi presentada, s’ha vist com creixia l’economia gràcies al sector serveis, però també a registres positius en la indústria i, per primer cop des de l’inici de la crisi, el sector de la construcció també tornava a generar llocs de treball i fins i tot l’agricultura també mostrava xifres en positiu. El 2014 també ha estat l’any en què s’ha constatat per primer cop des de l’inici de la crisi que la xifra de persones cotitzants a la seguretat social ha crescut fins arribar a un creixement interanual els darrers mesos del 2,7%. Aquests augments, segons Duro, “fan que per primer cop hi hagi una esperança fonamentada de redreçament i de recuperació”. També ajuda a tenir una visió optimista la disminució del 7,1% del nombre de persones aturades del darrer trimestre de 2014 que es dóna en tots els nivells educatius, d’edats i de sexes, excepte en els majors de 50 anys que continuen tenint problemes per reincorporar-se al mercat laboral.
 
Tot i l’optimisme que vol traspuar l’Informe, també es fa un toc d’atenció sobre els aspectes negatius que poden limitar el creixement del territori i que sembla que es perpetuen en el temps, com ara la reducció de la població. “Un territori que perd població és un territori que sagna i que hipoteca el seu futur”, sentencia el document, després del 2% de població perduda l’any passat; o el fet que el creixement a nivell general es torni a basar només en la demanda interna: “No és desitjable a mitjà ni a llarg termini perquè es poc competitiu i està basat en l’endeutament”. També són aspectes preocupants, que s’han de superar, que no es generi ocupació per a les persones aturades de més edat, les “insuportables” altes taxes d’atur, la poca qualitat d’aquesta ocupació o les dificultats per retenir capital humà, entre d’altres.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Conveni de col·laboració

El president de la Diputacióde Tarragona, Josep Poblet, i el rector de la URV, Josep Anton Ferré, han coincidit en remarcar la importància de l’Informe presentat perquè fa una anàlisi de la situació del territori, dels seus punts forts i també dels febles, a més de ser un document que marca l’orientació i dóna algunes pautes cap a on es pot anar. Tots dos han coincidit també en el seu parlament en la importància que tot el territori, administracions, empresaris i universitat, treballin conjuntament per aconseguir noves estratègies de desenvolupament. La presentació ha comptat amb la participació, a més del rector Josep Anton Ferré, del catedràtic Juan Antonio Duro, i del president Josep Poblet, del director del Campus, Azael Fabregat; amb la de l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, i la del regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Tortosa, Emili Lehmann.

Durant l'acte, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, i el rector de la URV, Josep Anton Ferré, han signat el conveni de col·laboració en virtut del qual la Diputació atorga 20.000 euros per tal de dur a terme les activitats de la Càtedra de 2015.

- See more at: http://www.dipta.cat/ca/noticies/linforme-deconomia-local-i-regional-de-les-terres-de-lebre-de-2014-elaborat-la-urv-detecta#sthash.OlbnRcsl.dpuf