Eclipsi de Sol demà divendres 20/03/2015

Categoria principal o arrel: Cultura Categoria: Notícies sobre Cultura Publicat el Dijous, 19 Març 2015

observatori

Nota de premsa de l'Observatori de l'Ebre.

Demà divendres 20 de març hi haurà un eclipsi de Sol que serà parcialment visible des d'Europa. A l'Observatori de l'Ebre, si les condicions meteorològiques ho permeten, farem un seguiment en directe de l'esdeveniment mitjançant la publicació en temps real de fotografies fetes amb el nostre telescopi solar.

Farem aquest seguiment acompanyats dels alumnes de 6è de primària de l'escola Marcel·lí Domingo de Roquetes. Penjarem les fotografies en aquesta pàgina pensada per a ser vista tant des de dispositius mòbils com des dels vostres ordinadors.

A Roquetes, l'eclipsi començarà a les 9:08 i finalitzarà a les 11:24. El màxim serà a les 10:13. En el seu màxim, la Lluna cobrirà un 63% de la superfície del Sol. Els propers eclipsis visibles des d'Europa no seran fins al 2021, 2022 i 2025 però, en aquests casos, la Lluna no taparà més del 5% del disc solar en cada cas. Per tant, no ens podem perdre aquesta ocasió. Per poder veure un eclipsi total des de les Terres de l'Ebre, haurem d'esperar fins al 12 d'agost de 2026.

És molt importat seguir unes normes de seguretat bàsiques per a observar l'eclipsi. No mireu mai el Sol directament, feu-ho sempre amb ulleres o filtres homologats. Les ulleres de sol i les radiografies no són filtres adequats. De no seguir aquestes instruccions, podeu patir lesions greus. Si voleu saber-ne més sobre com observar el Sol i les precaucions a tenir en compte podeu adreçar-vos a la pàgina web de l'Observatorio Astronómico Nacional.

Des de l'Observatori de l'Ebre volem recordar que enguany és el 110è aniversari de la inauguració oficial del centre, que va coincidir amb un eclipsi total de Sol que va tenir lloc el 5 d'agost de 1905.

Esperem que gaudiu de l'esdeveniment i no oblideu fer l'observació de manera segura.

Aquesta és una activitat a seguir per internet a la pàgina http://eclipsi2015.obsebre.es/, no es tracta d'una activitat oberta al públic.

--
Pere Quintana Seguí
Observatori de l'Ebre (Universitat Ramon Llull - CSIC)
Horta Alta, 38. 43520 Roquetes (Tarragona), Spain.
T. (+34) 977 500 511 - F. (+34) 977 504 660
http://www.obsebre.es - http://pere.quintanasegui.com
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
GnuPG:2CAB4330