La cançó versada en llengua catalana

Categoria principal o arrel: Cultura Categoria: Notícies sobre Cultura Publicat el Dilluns, 16 Març 2015

La canço de pandero

ELISEO PARRA I MARCEL CASELLES REIVINDIQUEN EL PANDERO QUADRAT A ROQUETES

 

Estos dos reconeguts intèrprets de música folk a tot l’estat seran els encarregats d’impartir un taller sobre poesia versada acompanyada d’este instrument tradicional català en l’Escola “Lo Canalero”.

 

El cicle anomenat “La cançó versada en llengua catalana”, que organitza fins el mes de juny l’Escola de Música Tradicional Ebrenca “Lo Canalero” de Roquetes, acollirà entre els dies 20 i 21 de març una jornada de sis hores centrada en la poesia improvisada amb pandero quadrat.

 

La sessió estarà centrada en la “cançó de pandero”, un cant repentitzat, executat molt sovint per dones, que era practicat en les comarques pirinenques, el Priorat i la Ribera d’Ebre. A pesar de la seua bellesa i popularitat, este tipus de cançó rimada, acompanyada d’un pandero quadrat, ha deixat de transmetre’s fa dècades a Catalunya.

 

Marcel Caselles, músic i professor de l’Escola Superior de Música de Catalunya, i Eliseo Parra, músic i divulgador de la música tradicional ibèrica, seran els encarregats de mostrar les tècniques de com improvisar quartetes ben rimades, i de com interpretar-les al ritme de diferents tocs amb l’instrument. Els alumnes, que poden matricular-se fins divendres en l’Escola, rebran un certificat oficial reconegut pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

 

En paraules de Sofia Morales, responsable de l’Escola Lo Canalero “la presència a Roquetes de persones tan reconegudes en l’escena de la música folk arreu d’Espanya, ens encoratja per tal de seguir difonent, des d’una localitat tan menuda com Roquetes, un patrimoni musical autòcton tan gran i variat que posseïm els catalans”.

 

A banda del taller de dissabte, el divendres 20, a les 19.00 h, Salvador Palomar (etnògraf especialista en el pandero a Catalunya) impartirà una conferència gratuïta a l’Escola. Així mateix, el públic en general podrà visitar-hi l’exposició “Cançons de pandero. El pandero quadrat del Masroig”, cedida pel Centre d’Estudis del Masroig.

 

A més a més, dissabte a la nit, en el marc del cicle “Bureos a l’Assoc”, este singular restaurant de Remolins acollirà els dos artistes, diversos poetes improvisadors catalans i la “Rondalla dels Ports” de Tortosa, al voltant d’una vetlada musical amb cant, poesia i ball tradicionals.

 

Al llarg d’enguany, tres gèneres menors de la literatura popular catalana com la jota tortosina, els garrotins lleidatans, la glosa mallorquina o el cant valencià d’estil comptaran també amb tallers paral·lels, com el de cançó de pandero, a l’Escola “Lo Canalero”.

 

 

 

NOTA IMPORTANT: Eliseo Parra presenta divendres a Madrid (un dia abans de vindre a Roquetes) el seu darrer treball discogràfic MAN SUR (Tel. 609.23.76.55).

 

 

 

INFORMA: Ajuntament de Roquetes i Espai de So.

 

 

 

MÉS INFORMACIÓ:

 

Lluís-Xavier Flores (Escola “Lo Canalero” – Espai de So). Tel. 616.410.254