Roquetes
Roquetes, amb una població superior als 8000 habitants, està situada al S.W del Baix Ebre. Emmarcada entre el canal de la dreta de I'Ebre i el Massís dels Ports, té una extensió total de 136,9 km2, dels quals 55,82 formen part del Parc Natural dels Ports on es troba el punt més elevat de les comarques de I'Ebre, el Mont Caro (1442 m. d'alçada).
La Ciutat, a 30 minuts tant del Massís dels Ports com del Delta de l'Ebre, i ben comunicada amb l'autopista AP-7 i I'Eix de I'Ebre, constitueix un punt estratègic per poder visitar els dos Parcs Naturals.
Actualment, Roquetes és una ciutat moderna amb tots els serveis i equipaments que necessiten els ciutadans i visitants, on trobem la simbiosi entre la ciutat industrial i de serveis amb la Roquetes rural.
Patrimoni Cultural
Roquetes disposa d'un important patrimoni cultural encapçalat per l'Observatori de I'Ebre, Institut fundat el 1904 per la Companyia de Jesús per tal d'estudiar les relacions Sol-Terra. La continuïtat i fidelitat de les observacions durant gairebé cent anys fa que els seus arxius de registres tinguin avui dia un valor incalculable.
Actualment consta de diverses seccions com la secció de Geomagnetisme, la Secció d' Ionosfera, la Secció de Sismologia i la Secció de Meteorologia, Clima i Activitat Solar. Recentment s'inaugurà un nou pavelló resultat de la gran activitat del Centre.
L'Observatori ofereix un programa de Doctorat en Geofísica per la Universitat Ramon Llull i un servei de visites guiades. Sovint, organitza també cursos especialitzats i divulgatius, conferències, exposicions i jornades de portes obertes.
Altres edificis d'interès són I'Ajuntament Vell (1881) on està ubicat el Centre d'Assistència Primària (CAP), el Casal de Joves i el centre d'interpretació museística. L'antic Escorxador (1922) construït amb barreja d'estils Modernistes i Noucentistes on actualment estan les oficines del Parc Natural dels Ports. La Casa de Sant Josep, també coneguda com residència dels pares Jesuïtes (1889) seu de la Biblioteca Municipal, el Centre Cívic, Antena Caro (emissora Municipal) i la Llar de jubilats.
No ens podem oblidar de les Cases Pairals de Roquetes, antigues cases d'estiueig de la burgesia tortosina del S XIX. Bells exemples són "la Torre d'en Gil", la "Torre de Segarra", “l'Hort de Cruells", la de la "Vall del Marquès" i la "Casa Pinyol o Hort de Traval".
A part del Patrimoni estrictament arquitectònic en trobem un altre de popular i d'oficis. Hem de destacar els molins d'oli particulars (alguns en funcionament) i l'existència de l'únic taller de Rellotges de Campanar que existeix a Catalunya.
Tenim també un ric Patrimoni Musical basat en la Jota Cantada i com a màxim representant d'aquesta al Sr. José Garcia "Lo Canalero". Hi ha un carrer en honor seu, el carrer on va néixer. I també dóna nom al concurs Nacional de Jota Cantada que es fa pel Tradicionàrius de les Terres de l'Ebre, a finals d'agost.
L’entorn
Per als amants de la natura, el terme de Roquetes disposa d'uns indrets incomparables.
Els Ports, muntanya d'enllaç entre Catalunya, País Valencià i Aragó és un massís calcari, de relleu escarpat i abrupte, on hi són presents petjades de la humanitat des de temps prehistòrics com és la Cova del Vidre.
Declarat Parc Natural el 2001, compta amb una extensió de 35.051 ha, essent el segon més gran a Catalunya.
El punt més alt dels Ports está situat a 1.442 m (Mont Caro) dins del terme de Roquetes, des del seu mirador es pot gaudir d'un esplèndid paisatge on es dibuixa la silueta del riu Ebre i els seus canals, un dels quals travessa la ciutat de Roquetes, fins a la desembocadura al Delta de l'Ebre.
Per obtenir una informació precisa i rigorosa sobre tot el que ens ofereix el Parc, només cal passar pel centre d'informació, situat al nucli urbà de Roquetes. A més de ser seu administrativa i tècnica, s'hi realitzen diferents exposicions, sortides i activitats diverses .
Festes i tradicions
La primera setmana de juliol es celebren les Festes Majors. La Raval de Cristo té la seva festa major a principi d'agost i la Raval Nova la celebra per Sant Miquel (29 de setembre).
En el vessant tradicional les festes més rellevants són les de Sant Antoni (17 de gener), la del 14 d'Abril, actes diversos en conmemoració de la independència de Roquetes I'any 1850, la Festa del Solstici d'estiu i Foguera de Sant Joan (23 de juny) i la de la Capella del Carme (16 de juliol).
L'últim cap de setmana d'agost es celebra el Tradicionàrius de les Terres de l'Ebre, punt de trobada de destacats grups de música tradicional dels Països Catalans, al festival es reviu i es dóna difusió a la cultura, costums i gastronomia de les Terres de l'Ebre. Val a dir que any rera any es va guanyant en participació i qualitat.