Breu història del municipi de Roquetes

Categoria principal o arrel: Portal Categoria: La ciutat Publicat el Dijous, 29 Novembre 2007

L’origen de la ciutat el trobem en una alqueria islàmica (Masada) donada per Ramon Berenguer IV a Tortosa desprès de la conquesta d’aquesta ciutat (1149), que es convertí posteriorment en el Mas d’en Ortiz (1603). Al 1781 ja té el tractament de Raval mantenint aquesta condició fins al 1850.

El 14 d’abril de 1850, per Reial Decret de sa majestat la Reina Isabel II, Roquetes es converteix en un municipi independent segregant-se de Tortosa.

Aquell mateix any, va ser nomenat primer alcalde del municipi el Sr. Ramon Bosch i Rosell.

El 25 de juliol de 1857 es va inaugurar el Canal de la Dreta de l’Ebre, una de les eines que més prosperitat ha reportat a l’economia de Roquetes al llarg del temps.

L’any 1880 Alfons XII concedeix a Roquetes el títol de ciutat.

El 1885 s’ inaugura el tramvia de tracció animal entre Ferreries i la nostra ciutat, amb un ramal a Jesús. És en aquest mateix any quan es declara l’epidèmia de còlera a la ciutat. Va ser el succés més tràgic del segle XIX on van morir més de 200 persones i va suposar també una fugida de la població cap a d’altres municipis.

Actualment, Roquetes és una ciutat moderna amb tots els serveis i equipaments que necessiten els ciutadans i visitants, on trobem la simbiosi entre la ciutat industrial i de serveis amb la Roquetes rural.