Presentació de la oferta educativa de l'Escola de Música Tradicional Ebrenca ''Lo Canalero'' de Roquetes - 13-01-15.
El dimarts 13 de gener de 2014 ha tingut lloc al saló de sessions de l'Ajuntament de Roquetes, la presentació de la nova oferta dels cursos de l'ESCOLA DE MÚSICA TRADICIONAL EBRENCA "LO CANALERO" de Roquetes, corresponent al Trimestre gener-març 2015. L'acte va anar a càrrec de Lluís-Xavier Flores, Coordinador de l'Escola i Sisco Ollé, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Roquetes. En total hi haurà sis tallers de ball, cant i instruments tradicionals ebrencs, tallers de ball, guitarra, guitarró i tiple, pandereta i castanyetes tradicionals, i de cant versat. També s'ha fet la presentació del I Curs de Cant Versat en Llengua Catalana i Acompanyament Coreicomusical, que es farà de gener a juny de 2015 durant 6 caps de setmana, divendres i dissabtes. Fes clic per veure el vídeo.
Aquest curs de 40 hores està destinat a aficionats de la cançó improvisada, el ball tradicional i la cultura popular, mestres de Primària, professors de Secundària (Llengua, Música, Educació Física), etc. El curs l'impartiran més d'una vintena d'especialistes amb classes pràctiques i xarrades. Els participants obtindran un Certificat oficial del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.
Després que el mes de desembre passat es presentara oficiament, l'Escola de Música Tradicional Ebrenca "Lo Canalero" de Roquetes, presenta una oferta de cursos i tallers centrats en diferents aspectes del patrimoni etnomusical de les Terres de l'Ebre, i en que estan involucrats una trentena d'especialistes del sud de Catalunya, però també d'altres vinguts de València, Alacant, Mallorca, Àvila i Bilbao.
En concret, esta singular aula de formació, impulsada per l'associació de recerca etnogràfica "Espai de So" de Tortosa, ha convocat per al primer trimestre sis cursos i tallers oberts a tot el públic general interessat en la nostra cultura tradicional com ara "Ball tradicional de les Terres de l'Ebre", "Guitarra tradicional", "Pandereta", "Cant versat: jota, albades, garrotín", "Guitarró i tiple tradicionals" i "Castanyetes".
En paraules de Sofia Morales, coordinadora de l'Escola i professora del taller de Cant Versat "amb estos tallers volem que els roquetencs i la resta d'ebrencs tornen a sentir-se atrets pel patrimoni etnomusical de la nostra terra a partir de continguts i visions noves, i redescobrisquen la música, ball i cant tradicionals ebrencs d'una manera lúdica, activa i seriosa".
Així mateix, i amb la idea d'aportar nous coneixements allunyats de tòpics, la versadora Sofia Morales i l'etnògraf valencià Lluís-Xavier Flores han organitzat el "I Curs de Cançó Versada en Llengua Catalana i acompanyament coreicomusical". Es tracta d'un curs de 40 hores dirigit a aficionats a la poesia improvisada (com la jota tortosina) i a mestres i professors, que aplegarà a Roquetes una vintena d'especialistes de la cançó versada i improvisada pròpia de les terres catalanoparlants. Es tracta, segons Lluís-Xavier Flores "d'un curs que oferirà eines i materials perquè els aficionats coneguen amb profunditat l'art d'improvisar i perquè també els docents aprenguen a com treballar la cançó i la música tradicionals en les aules com un recurs didàctic". El curs tindrà lloc durant sis caps de setmana repartits entre els mesos de gener i juny, i els inscrits rebran un certificat oficial expedit per l'Institut de Ciències de l'Educació i el Departament de Cultura.
Francisco Ollé, regidor de Cultura de Roquetes i net del versador Pepe Canalero afirma que "les activitats d'esta escola posen en relleu la figura d'un popular roquetenc com era "lo Canalero" i actualitza el seu llegat, però alhora convertix la nostra localitat en el centre de la difusió i promoció de la música tradicional a les Terres de l'Ebre gràcies a persones amb reconeguda solvència acadèmica en el tema". En este sentit, Sofia Morales, Lluís-Xavier Flores i altres professors de l'Escola estan duent a terme un treball d'investigació que ha estat becat pel Museu de les Terres de l'Ebre i la Generalitat de Catalunya.
Més informació a www.facebook.com/ESCOLALOCANALERO